Testdagar på "Din veterinÄr" i Helsingborg


Fler och fler uppfödare uppmärksammar katternas hälsa och vill testa sina katter för diverse sjukdomar. Från början deltog endast maine cooner på våra testdagar men idag kan vi med glädje konstatera att intresset spridit sig och nu testar vi alla möjliga raser. Vi håller testdagar ungefär 8-9 gånger om året.


Inplanerade testdagar för 2016

25 september

27 november

18 december

Tag gärna kontakt med mig om ni har önskemål av ytterligare testdagar och datum. Om det är fullt just den dagen ni vill komma så hör av er i alla fall, det kan komma sena återbud.


Aktuella priser

HCM: 700:- för första katten, därefter 600:- för andra, tredje etc.

HD: 600:-

Njurundersökning: 250:-

Eftersom testdagarna hålls på söndagar när kliniken är stängd så tar vi endast emot kontant betalning.


Information om HCM-ultraljud
Testblanketten
När man medverkar på våra testdagar så använder man en särskild testblankett som bla finns att ladda ner på Maine Coon-kattens hemsida, se även länk nedan. Genom att använda denna blankett ger du ditt medgivande till att resultatet registreras och blir offentligt. Blanketten tar du med till testdagen, ifylld och underskriven. Tag även med kattens stamtavla. Katten ska vara id-märk, är den inte det så kan vi göra det.

Lugnande
De flesta katter kan testas utan att ha fått lugnande men vissa är stressade och kan behöva få en liten dos lugnande för att kunna hållas stilla på undersökningsbordet och för att bilden på hjärtat ska bli bedömbar. Om katten får lugnande får man vänta en stund så att det börjar verka. En del katter kräker lite så det kan vara bra att ha papper till hands. En del katter är envisa och vill inte slumra till, det kan då hjälpa att sätta sig i ett rum där det är tyst och mörkt. Efter undersökningen kan katten få en spruta så att den vaknar upp igen.

Rakning
Om katten har väldigt tätt päls så kan vi i vissa fall behöva raka lite. Det brukar dock gå utan för det mesta.

Undersökningen
Vi börjar med att kontrollera kattens id-nummer och titta så att detta stämmer överrens med stamtavla och testblankett. Vi väger katten och lyssnar på hjärtat.

Själva ultraljudet är inget som katten känner. Den måste däremot ligga helt stilla och lättast är det om man är två personer som kan hjälpas åt att hålla. Torkel Falk tittar på hjärtat för att se så att det ser normalt ut och gör en del mätningar som fylls i på testblanketten.

Innan ni kan åka hem så tar vi en kopia på testresultatet som sedan skickas in för registrering och ni får orginalet med er hem.


Information om HD-röntgen
Testblanketten
När man hd-röntgar på våra testdagar  använder man en särskild testblankett som bla finns att ladda ner på Maine Coon-kattens hemsida, se även länk nedan. Genom att använda denna blankett ger du ditt medgivande till att resultatet registreras och blir offentligt. Blanketten tar du med till testdagen, ifylld och underskriven. Tag även med kattens stamtavla. Katten ska vara id-märk, är den inte det så kan vi göra det.

Lugnande
Innan katten ska hd-röntgas får den en lugnande spruta. Detta eftersom det är viktigt att katten ligger helt stilla när röntgenbilden tas. När katten fått sprutan tar det en stund för den att verka. Vissa katter kräker lite så det kan vara bra att ha papper till hands. En del katter är envisa och vill inte slumra till, det kan då hjälpa att sätta sig i ett rum där det är tyst och mörkt. Efter undersökningen kan katten få en spruta så att den piggnar till igen.

HD-röntgen
Kattens id-nummer kontrolleras mot stamtavla och testblankett. Sedan får du ta på sig ett förkläde som skyddar mot röntgenstrålarna. Kattens ska hållas utsträckt då bilden tas och sköterskan berättar hur du ska göra för att hålla katten rätt.

Röntgen-bilden skickas sedan till Lars Audell för bedömning och svaret kommer med posten några veckor efter röntgentillfället.

Tänk på att betala in avläsningsavgift enligt uppgifter på testblanketten. Om du glömmer detta kommer inte svaret att skickas till dig.


Information om njurundersökning
Testblanketten
På kliniken finns en allmän testblankett man kan använda sig av. Ragdollklubben och Scandinavian Ragdoll Club har sin egen som finns att ladda ner via deras hemsida. Denna blankett skickar man själv in till deras registrator.

Rakning
I de flesta fall behöver vi raka lite för att få en bedömningsbar bild.

Njurundersökning

Själva ultraljudet är inget som katten känner. Den måste däremot ligga stilla och lättast är det om man är två personer som kan hjälpas åt att hålla. Torkel Falk tittar på njurarna för att se så att allt ser normalt ut.


Hitta hit

Din Veterinär
Ekvändan 2
254 67 HELSINGBORG

Din veterinär på Eniro


Anmälan

E-mail: johansson_anna_maria@hotmail.com

Tel. 0762-184514


Ladda hem testblanketter

Blankett för HCM-undersökning hittar du på Pawpeds.

Blankett för HD-röntgen kan också laddas ner från Pawpeds.


Registrering av testresultat

Vid testning under våra testdagar används ovanstående blanketter där man skriver under och ger sitt medgivande till att testresultatet blir offentligt. Detta gäller HCM- och HD-resultat. PKD-resultat läggs inte in i Pawpeds eftersom det inte bedrivs något aktivt hälsoprogram för detta. Ragdollklubben registerar njurresultat för ragdoll och då skickar ägaren själv in testblanketten till registratorn.

HCM- och HD resultat registreras och blir offentligt i Maine Coon-kattens register. Resultaten läggs även ut på Pawpeds. Här hittar du hälsoresultat om du klickar på [health] alternativt [h] under respektive katts stamtavla. Det dröjer minst 60 dagar dagar innan resultatet blir offentligt.